ДИНЕМА (Dyneema) - Най-здравите влакна на света!

С теб, когато това има значение!

Динема (или на англ. Дайнима от Dyneema) е забележителен материал и със сигурност не е грешно да се твърди, че това е РЕВОЛЮЦИЯ в производството на нишки!

Динема има няколко ключови предимства в сравнение с останалите "конкурентни" материали - невероятно лек и здрав, неподатлив на UV деградация и устойчив на износване!

 

 

Какво е Динема ?

"Най-здравата нишка на света" - какво я прави толкова специална ?

 

Dyneema ® е UHMwPE влакно ( Полиетилен със Свръх Висока Молекулярна Маса ), разработено от DSM в Холандия.

Известен също като високо-модулен полиетилен (НМРЕ) илиполиетилен с висока производителност (HPPE) Динема намира приложение постоянно и навсякъде - тук можете да се запознаето подробно с тестове на неговите технически характеристики спрямо други подобни материали.

 

  • Голяма здравина На база тегло към тегло - Динемае 15 пъти по-здрав от стоманено въже!
  • Малко тегло На база размер към размер - Динема е 8 пъти по-лек от стоманено въже! Динема има също и Специфично тегло от 0.97, което означава, че плува във вода!
  • Водоустойчив Динема е хидрофобен и не абсорбира вода, което означава, че няма аналог при работа в мокри условия и като издръжливост на износване!
  • Химическа устойчивост Динема е химически инертен и се държи еднакво добре както в сухи, мокри, солени и влажни условия, така и в ситуации при контакт с химикали.
  • UV Издръжливост Динема е с много добра устойчивост на "Снимкова деградация", което го прави ефективен при излагане на UV облъчване!

 

 

Въжета и Ленти от Динема

Динема ® влакна се използват за направата на здрави и леки въжета и ленти в широк спектър от индустрии - включително: морска, сред-океанска, промишлена, риболовна, яхтинг и любителски риболов. Резултатът: по-добра производителност, която е от полза на хората, планетата и печалбата!

 

Индустрия

Въжета и сапани, направени с Динема ® се оказват основни претенденти в широка гама от промишлени приложения. Въпреки, че са по-меки и по-гъвкави от традиционното стоманено въже, продуктите, направени с Динема ® са по-здрави и по-трайни - в действителност за тях се твърди че те са почти неразрушими!

Нефтени платформи

Нашата нужда от петрол продължава да се увеличава - с нея нарастват и разстоянията и дълбочината, на която го търсим. Ето защо следващото поколение швартови въжета и дебели въжета, направени с Динема ® са толкова важни за бъдещето на петролната индустрия в морето.

Ветроходство и Риболов

Динема е лидер при материалите за платна и такелаж - това донесе следващото поколение въжета и ленти - за всеки: от запален аматьор с яхта през уикенда до открити океански състезатели и олимпийски отбори - медалисти с награди!

Любителският риболов е най-прецизната комбинацията от сила, чувствителност и гъвкавост (след като веднъж сте открили и разработили правилната техника, разбира се). Корди направени с Динема ® издържат по-дълго, въпреки че са най-тънкият продукт от този клас - нямат аналог - до половината от ширината на найлон - което означава, че рибарите могат да хвърлят по-далеч и по-точно, докато продължават да се чувстват сигурни!

 

 

Защита на Човешки Живот

Вчерашните методи вече не работят! В действителност, пазара на аксесоари за защита на човешкия живот се променя от Динема - в момента - регион по регион - в един изцяло нов пейзаж. Урокът? Иновация или умри!

 

Лична Броня

Динема ® се използва в бронирани жилетки, каски, щитове и вложки за защита срещу широк спектър от заплахи в балистиката. Личните брони, направени с Динема ®, помагат на "геройте от ежедневието" - войници, служителите на правоприлагащите органи, търговски пилоти и нашумели цивилни - да запазят живота си!

Брони за Превозни средства

Динема ® предлага за превозни средства и плавателни съдове от всякакъв вид изключително ниво на защита срещу съществуващите и възникващите заплахи.

По суша: Динема ® дава предимство на превозните средства в борбата срещу заплахата от крайпътни бомби и самоделни взривни устройства. Тази допълнителна защита е на разположение благодарение на Динема - като изискване за превозни средства, от рода на бронетранспортьори (АРС), както и джипове и други защитени от мини превозни средства.

По въздух: Динема ® помага за защитата на военни хеликоптери и самолети от възникващите балистични заплахи като същевременно увеличава максимално полезения товар и летателното време. В гражданските самолети, Динема ® засилва вратите на кабината, за да се защитят пилоти срещу редица заплахи.

По вода: Динема ® е идеален материал за брониране на лодки, които да се възползват едновременно от защита и скорост - ето защо Динема е толкова широко използван в прихващачи, слънчеви лодки, бързи патрулни лодки и морски патрулни кораби. Динема ® се използва и за защита на най-важните части на по-големи кораби, като помещенията за екипажа или комуникационните системи.

 

 

Текстил

Текстил от Динема се използва за производството на широк спектър продукти - от индустриални ръкавици, платна, кърпи през различни видове облекла (дори хокей чорапи) до екипировка за колоездене и мотоциклетизъм - навсякъде!

 

Динема ® влакната помагат за превръщането на мотоциклетната езда в едно по-безопасно и по-приятно изживяване, като заменя обемистите и тежки кожени дрехи с нови - толкова леки, гъвкави и приятни на допир, колкото и здрави и издръжливи. Подобна е и историята за промишлените ръкавици, където Динема ® предлага висока устойчивост на срязване в съчетание с изключителен комфорт - всичко това дава резултат - по-добре защитени и по-продуктивни работници.

Ръкавици, устойчиви на разрязване

Създадени са най-безопасните ръкавици в света!

Всеки ден много хора по целия свят нараняват ръцете си по време на работа. В действителност, наранявания на ръцете са водеща причина за загубени работни дни и пропуснати ползи. Ако се замислим нараняванията на ръцете могат да бъдат изненадващо скъпи за работодателите и са в състояние да променят жестоко живота на служителите му, но Динема няма да го позволи!

При спортове с участие на високи технологии, като колоездене и хокей на лед, Динема ® предоставя на спортистите допълнително предимство - като олекотени екипировки не за сметка на сигурността и надеждността

 

 

Мрежи за риболов и карго товари

Мрежите направени с Динема ® са по-здрави, по-леки и по-добре функциониращи. Дали става дума за пренасяне на сьомга или скъпоценен товарен превоз в контейнер - Динема в с Вас, когато това има значение!

 

Риболов

За да се изхрани световното население през следващите 50 години ще трябва да се произведе толкова храна, колкото някога е била произвеждана от началто на човешката история до днес. Това е огромно предизвикателство пред човешкия род, и риболовът ще бъде от съществено значение за превръщането на тази цел в реалност.

Работещите по въпросите за "Прехрана и Земеделие" към Организацията на Обединените Нации (ООН) предвижда, че търсенето на риба ще се удвои през следващите години. Как може търговската рибната промишленост да отговори на това търсене? Само и единствено Динема е правилният отговор!

Леки мрежи за въздушни товари - осигуряване

Цените на горивата в днешно време образуват около една трета от оперативния бюджет на авиокомпаниите. Тук се включват и разходи по устройствата за намаляване на CO2 емисиите. Индустрията се нуждае от решения, които да оптимизират разходите и да са от полза за околната среда. Мрежите за въздушни товарни, направени с Динема са едно!

Контейнери за въздушни товари - мислене извън кутията

Следващо поколение въздушни контейнери с Динема ® в момента предефинират операциите за въздушен превоз на авиокомпании от нивото на Lufthansa например - факт!

 

 

Иновации с Динема

Както можете да очаквате от хората, които са измислили Динема, най-здравите влакна на света, иновацията е вплетена в тъканта на бизнеса им - DSM. Това в крайна сметка означава създаване на продукти и услуги, които подобряват качеството на живот на хората!

 

Радарни Комуникации

От космическите изследвания до военната за морската индустрия - радарите заемат критична част от операции, в които няма място за каквато и да е грешка. Ето защо Динема в момента се използва за изграждане на куполите къщи тип радарни антени.

Изграждане на Ветроенергиен парк с Динема - обърнете повишено внимание на вятъра!

Утрешните вятърни паркове трябва да да намалят разходите на енергия чрез увеличаване на ефективността и минимизиране на административните разходи - да бъдат конкурентоспособни. Динема им помага да го постигнат чрез нови подемни сапани, които ускоряват инсталацията и я направят по-безопасна. Също така и новите системи за акостиране за вятърни ферми в дълбоки води - които имат потенциала да генерират още повече енергия - динема помага и на тях!

Синтетични вериги - Динема за вериги: Липсващата връзка?

Знаете ли, че вериги, направени от Динема влакна са с тегло до 85% по-малко, отколкото сравнимите алтернативи - стоманени вериги? Това, че тези удобни вериги могат да утроят производителността? А, че те са по-безопасни за използване и могат да запазят живота на операторите и да предотвратят наранявания?

 

Динема "Force Multiplier" Технология

Динема успешно революционизира защитата на човешкия живот с помощта на най-леките материали, които беше виждала индустрията.

 

Динема ® Force Multiplier Technology е радикална промяна - стъпка напред в иновациите при броните и ще постави нов стандарт за балистична защита - както при личните предпазни средства (жилетки, вложки, каски, броня и защита на крайниците) така и при бронирането на превозни средства.

Добре дошли в революцията!

Динема ® Force Multiplier Technology направи пробив в полимерната наука. Технологиите от следващо поколение в синхрон с уникаления подход в еднопосочното инженерство създадоха най-добрия материал за балистична защита. V-50 производителност, която е на върха на тестовете - ниско тегло при най-висока защита - инновационен и единствен профил демонстриран някога ... Всичко това, за да Ви позволи да създадете нова броня, която отговаря на утрешните заплахи и отстоява гордо предизвикателствата на новото проектиране.

Разбирането на науката е важно нещо, но действително запознаването с материала ще Ви накара да се замислите за дизайнн на бронята по един изцяло нов начин. Ние официално елиминирахме всички инноваторски компромиси на качеството на защитата за сметка на теглото - с Динема ® Force MultiplierTechnology, най-сетне може да имате всичко - без компромис!

 

 

Динема "Diamond" Технология

Максимална защита без загуба на комфорт - това превърна предпазните ръкавици в продукт, който се държи в реалния свят, както го прави и на хартия!

 

Как се правят предпазни ръкавици, които са безопасни, както най-безопасните възможни, като в същото време са и много по-удобно? Динема ® Diamond Technology лесно достига същата и дори по-добра защита от тази, предлагана от ръкавиците подсилени с фибростъкло или стомана. С тази разлика, че ръкавици, направени с Динема ® Technology Diamond са леки, гъвкави и готини! Също и здрави!

 

Технологията

DSM Динема е единственият полиетилен с висока модулна производителност (НМРЕ) - влакно, на базата на полимер. Като вертикално интегриран този материал ни позволи да проектираме изцяло нова база полимер с нови хардуерни и влакнодайни технологии.

Прежди базирани на Динема ® Diamond Technology постигнат същите резултати на тестовете, като алтернативни продукти - но със значително по-тънки влакна. В действителност, Динема ® Diamond Technology фибрите са с 40% по-лек (по-малка плътност) от арамидно влакно, което позволява направата на ръкавици, които са по-тънки и много по-леки, като същевременно предлагат една и съща степен на защитата.

 

 

Динема "Max" Технология

Лек, здрав и не се износва: Динема решението за постоянно използване - като дълбокаводни дейности!

 

Динема е пионер в използването на по-малки, по-леки въжета в постоянно натоварени обстановки като дълбоки производствени вода за акостиране. Динема ® Max Technology съчетава тегло и здравина с предимствата на Динема ® SK75 SK78 - а именно уникалената устойчивост на приплъзване.

Напълно доказано, швартовите въжета, направени с Динема ® Max Technology превъзхождат алтернативите в индустрията, надминават стандартите за дълбоководно акостиране - гарантирано ще издържат повече от оперативния живот на инсталацията, с която се ползват. Динема отваря вратата за други вълнуващи приложения, където силните страни на Динема ® вече са фактор!

Едно от предизвикателствата при създаването на UHMwPE влакна е, че процеса на производството му се базира на разтваряне на полимер на прах в разтвор, което поззволява да се създадат изключително дълги влакна. По тази причина процесът се възползва от гъвкавостта на полимера, но тази гъвкавост остава във влакната и по време на своята употреба, и влакното може да се удължи при прилагане на опън. В някои ситуации Вие не искате това - нали? При намаляване на тази динамика при производство това прави полимера много по-труден за обработка.

Точно това предизвикателство лежи на сърцето на Динема! С Динема ® Max Technology намерихме начин да запазим гъвкавостта по време на производството, докато я премахваме по време на употреба.

 

 

Динема "Tape" Технология

Динема ® Tape технологията е идеалното решение, когато имате нужда от лист, който е лек, здрав, много устойчив на удари, електромагнитно прозрачен и предпочитан от екологична гледна точка.

 

Независимо дали става дума за приложение в балистична броня или в медицинско оборудване, удароустойчив панели или електроника, Динема ® Tape технологията осигурява доказаната сила на Динема ® лентата. Още по-здрава и без употребата на смола, Динема ® Tape технологията предлага отлична якост, устойчивост на удар, електромагнитна прозрачност и топлопроводимост, надминавайки арамидите на конкурентна цена.

Технологията

Динема ® Tape технологията е направена чрез трансформиране на UHMwPE прах в листа с помощта на модерна технология. Тези листове могат да бъдат използвани директно, тъй като те са изтеглени и нарязани за да могат да бъдат обработвани допълнително. Динема ® Tape технологията споделя много от характеристиките на Динема ® UD технологиите и отговаря на водещите световни стандарти за балистична защита.

Типични приложения

Динема ® Tape технологията обикновено се използва за направата на лека броня (особено като слой зад стомана и керамика), обтекатели, и устойчиви панели. Приложение също така все по-често се намира и в медицинското оборудване, електрониката и други приложения.