Спасителна Екипировка от Паракорд

Необходимост ли е Спасителната Екипировка?

Всеки аксесоар - екипировка

 

Не е задължително да сте сред природата, за да ви потрябва екипировка за оцеляване. Паракордните сървайвър комплекти, които предлагаме, са изключително леки и ще ви спестят усилия, неудобство, притеснения и свободно място при всяка създала се житейска ситуация. Винаги може да ви се скъса връзката на обувката, да се счупи палецът на ципа ви или да ви се наложи да завържете нещо, което не искате да загубите точно днес. Ако сте любители на приключенията, пазите детето в себе си и животът ви е шарен, а не черно-бял... значи нашият сайт е правилното място за вас!

 

 

Качество и сигурност

Елементи с доказано качество

 

За изработването на спасителните комплекти сме използвали само внимателно подбрани материали, с точна спецификация и доказано качество. Парашутната корда, позната като Паракорд 550 (US Paracord 550 type 3, по военен стандарт MIL-C-5040H) и Тактическа корда 275 военен стандарт тип 1 (275 Tactical Cord MIL Type 1), безспорно са едни от най-добрите материали за спасителна и работна екипировка. За закопчаващите механизми предлагаме два основни варианта: двойна пластмасова катарама (права или извита, с вградена свирка), за максимална бързина при употреба или шегели от неръждаема стомана (INOX AISI 316) с различна товароподемност, за гарантирана сигурност. Точните характиристики на всички крепежни елементи можете да разгледате в категория Материали с които работим. 

 

 

Метални Eлементи

Крепежни елементи от неръждаема стомана

 

За материал на металните елементи сме избрали аустенитна неръждаема стомана (AISI 304; AISI 316), която се използва при приборите за хранене, кухненското обзавеждане, хранителната и химическа промишлености и др. Това гарантира не само здравината на екипировката ви, но и удобството. Този материал е хипоалергичен, лесен за почистване и поддръжка. Разнообразието на формите на катарамите и закопчалките позволява различни стилове на сървайвър комплектите, които си поръчвате. В категория Елементи можете да разгледате различните по вид и технически показатели елементи и да изберете най-подходящия за вас и вашата аксесоар-екипировка.

 

 

Паракорд

Въжето за всичко

 

Парашутна корда или паракорд (US Paracord 550 type 3) е направен по военен стандарт MIL-C-5040H и е одобрен от правителството на САЩ. Състои се от обшивка и сърцевина. Обшивката е от преплетени конци, образуващи тръбна лента. В сърцевината й са поставени свободно седем нишки, съставени от множество по-тънки влакна. Парашутната корда (US Paracord 550 type 3) е изключително здрава (249 кг. издържливост на опън) и много лека (6,61 г/м), за това намира широко приложение в много дейности като например: отбрана, космически изследвания, тактика (полицейска и военна), къмпинг, спорт, туризъм, домашни любимци, конни амуниции, лов, риболов, облекло, спасителна екипировка, работна екипировка, оцеляване. Употребата на 550 Паракорд както и 275 тактическа корда от цивилното население в днешни дни започва да намира все по универсални приложения. Технологиите не спират да се развиват и на пазара се появи 275 тактическа корда с абсолютно същата технология на изработка както Паракорд 550, а поради малкия си размер, намаленото си тегло и не на последно място 124 те килограма издръжливост на опън тактическата корда става предпочитана.

 

 

Найлон или Полиестер

За да направите вашия избор

 

Как да разберем, дали (Paracord 550) е от найлон или полиестер?

1. Плъзнете пръсти по дължината на нишката. Тя трябва да е гладка на пипане, хлъзгава и с блясък.

2. Проверете как реагира на рязко напрежение. Трябва въжето да се разтяга лекичко при опън.

3. Леко намокрете въжето. Ако е от найлон, то ще стане по-хлъзгаво и леко влажно.

4. Проверете за оцветявания по въжето. По найлона не може да се развие мухъл или гниене. Мазнина или минерални масла няма да оцветят найлоновото влакно, ще го оцветят трайно само боя или и киселина.

5. Завържете нишката на възелче. Найлонът лесно се развързва и за да е стабилен възела, трябва да е двойно завързан.

6. Проверете за напукване на нишката. Найлонът е издържлив на всякакви атмосферни условия. Дори при изключително ниски температури той ще остане гъвкав и няма да се напука.

 

 

Прилики и разлики

Лекота или обем

 

Каква е разликата между Паракорд 550 и Тактически корда 275:

550 Паракорд: Паракорд 550 (US Paracord 550 type 3, по военен стандарт MIL-C-5040H) се състои от външна обвивка, изплетена от 32 найлонови влакна и със сърцевина от седем двунишкови вътрешни найлонови влакна. Поради големия брой на нишките във външната обшивка, при допир въжето създава сравнително гладко усещане. Паракордът е с диаметър от приблизително 4 мм.

275 Тактическа корда: 275 Тактическа корда (275 Tactical Cord MIL Type 1), се произвежда по абсолютно същия начин както Паракорд 550. При производството й се спазват спецификациите за 4 вътрешни нишки и обшивка изтъкана от 16 нишки, което прави възможно постигането на издържливост при опън от невероятните 275 паунда (124кг). Тактическата корда е с диаметър от 2мм.

Това, което хората най-много харесват в 275 Тактическата корда е, че тя осигурява по-малък обем на профила на елемента при оплетка, в сравнение с 550 Паракорд, но продължава да предлага силата и гъвкавостта, на която потребителите на Паракорд са свикнали. Няма съмнение, че 275 Тактическа корда е удобна и необходима във всяка ситуация в градски условия или сред природата.

 

 

Кратка история на парашутната корда

Произход и еволюция

 

Паракорд (US Paracord 550 type 3) е проектиран през Втората Световна Война. Патентован е 1940 година за нуждите на американската армия. Първоначалното му предназначение е за такелаж на парашутите, но бързо става ясно, че е полезен в най-различни ситуации. След края на войната, запасите на армията се разпродават сред цивилното население. Дали като спасителна екипировка, част от работното оборудване или в ежедневна житейска ситуация, въжето от парашутна корда (US Paracord 550 type 3), намира своето приложение в алпинизма, туризма, планинския преход, спелеологията, вело и мотокроса, къмпингуването, скайдайвинга, алпийските спортове и много други. През 2011 година американското правителство сертифицира нов военен стандарт MIL-C-5040H за цивилни военно служещи, полиция както и за цивилното население. Разликата в сертифицираната по MIL-C-5040H корда след 2011г. е че се прави от 32 полиестерни нишки за оплетка и 7 найлонови, двойно сплетени нишки, свободно сложени вътре. Така се гарантира калибровката и високото качество на Паракорд 550. Американските производители не след дълго (около 2 години по-късно) пускат на пазара най-новия модел корда, която показа че технологиите се развиват с пълна сила. Новата тактическа корда 275 с минимална точка на скъсване 124 кг, с неините 4 двоино сплетени нишки. Тактическата корда става най-предпочитания материал от всички, защото както знаем, колкото по-лека е една екипировка толкова по-лесно се покоряват върхове.

 

 

Различни плетки

Форми и приложения

 

Още на бойното поле войниците измислили различни начини за сплитането на отрязаните парашутни въжета, за да не се оплитат и да заемат по-малко място. Сега има стотици различни плетки и могат да се направят практически всякакви форми с богат избор на цветове. Цветът не е от значение за характеристиките на спасителната екипировка, но различните плетки съдържат различно количество паракорд. Например, една красива гривна може да съдържа над 6 м паракорд, от който с малко въображение, може да си направите люлка, носилка, капани за дивеч, въдица, конец за зъби, да зашиете дрехите или раницата си.

 

 

Вътрешни нишки и обшивка

Всеки сантиметър е от значение

 

Ако извадите тънките нишки на паракорда, ще ви остане обединяващата тръбна лента, от която може да си направите сандали или лък за палене на огън. От тънките нишки в сърцевината се получава идеална корда за риболов или капани за дребен дивеч. Дори просто като въже, вашата спасителна екипировка се намира спретната и красива, върху китката ви, на кръста или на врата, без да ви тежи или да заема място. Какъвто и да е на вид вашият сървайвър аксесоар, било то ключодържател или протектор за термоса ви, той ще ви бъде под ръка и полезен във всяка една ситуация.

 

 

Екипировка и Аксесоари

Сървайвър решение за всеки

 

Дори да не става дума за спасителна, а за аксесоар-екипировка към продуктите от паракорд (US Paracord 550 type 3) могат да бъдат вплетени най-разнообразни допълнителни елементи. Например, за рибарите - набор от кукички, блесни и тежести, за планинарите - медицинска информация, за кучкарите - име и телефон и така нататък. За вас остава да изберете какво да съдържа вашето сървайвър оборудване, да решите под формата на какъв продукт ще ви е най-удобно и ние ще го направим за вас.